Śniadaniowe rewolucje
Jesień to znakomita pora na witaminowe pyszności. Uczniowie klasy drugiej i trzeciej robili sałatki z ulubionych owoców i warzyw. Do tego przedsięwzięcia przygotowali się najpierw teoretycznie, przypominając, jak bardzo ważną rolę w naszym odżywianiu stanowią witaminy zawarte w jesiennych zbiorach z ogrodu i sadu. Na zebraniu rodzice zostali poinformowani, że w tym roku szkolnym jednym z priorytetów szkolnego programu wychowawczo-profilaktycznego jest zdrowe – prawidłowe odżywianie dzieci i młodzieży.
Zanim zaczęliśmy kulinarne zajęcia, podkreśliliśmy rangę higieny i bezpieczeństwa podczas pracy.
Przygotowanie, a w tym obieranie, krojenie, mieszanie, doprawianie, itp. surówek i sałatek sprawiło drugo i trzecioklasistom wiele radości. Uczniowie wykazali się wyjątkową sprawnością w kucharzeniu! Każdy zrobił swoją popisową sałatkę, którą następnie można było zjeść, poczęstować koleżanki i kolegów, a nawet zanieść do domu, aby bliscy mogli skosztować witaminowych specjałów.
Było pysznie, zdrowo i kolorowo!
To pierwsze w tym roku szkolnym klasowe „śniadaniowe rewolucje”, ale na pewno nie ostatnie!
Jolanta Częścik