2017 Sniadanie  1 00

Śniadaniowe rewolucje

Jesień to znakomita pora na witaminowe pyszności. Uczniowie klasy drugiej i trzeciej robili sałatki  z ulubionych owoców i warzyw. Do tego przedsięwzięcia przygotowali się najpierw teoretycznie, przypominając, jak bardzo ważną rolę w naszym odżywianiu stanowią witaminy zawarte w jesiennych zbiorach z ogrodu i sadu. Na zebraniu rodzice zostali poinformowani, że w tym roku szkolnym jednym   z priorytetów szkolnego programu wychowawczo-profilaktycznego jest zdrowe – prawidłowe odżywianie dzieci i młodzieży.

Zanim zaczęliśmy kulinarne zajęcia, podkreśliliśmy rangę higieny i bezpieczeństwa podczas pracy.

Przygotowanie, a w tym obieranie, krojenie, mieszanie, doprawianie, itp. surówek i sałatek sprawiło drugo i trzecioklasistom wiele radości. Uczniowie wykazali się wyjątkową sprawnością  w kucharzeniu! Każdy zrobił swoją popisową sałatkę, którą następnie można było zjeść, poczęstować koleżanki i kolegów, a nawet zanieść do domu, aby bliscy mogli skosztować witaminowych specjałów.

Było pysznie, zdrowo i kolorowo!

To pierwsze w tym roku szkolnym klasowe „śniadaniowe rewolucje”, ale na pewno nie ostatnie!

Jolanta Częścik